انجیر وحشی که در واقع زیرگونه ای از انجیر خوراکی می باشد، درختچه ای است صخره دوست و کند و رشد که اغلب در نقاط سنگلاخی و شیب دار نواحی کوهستانی نیمه خشک رویش دارد. این گیاه درختچه ای است دارای سیستم ریشه ای فوق العاده فعال و سازگار به نوسانات شدید رطوبتی می باشد. انشعابات ریشه های انجیر وحشی در شکاف سنگها ، جایی که تنها در محدوده یقه و منطقه ریشه این گیاه ، مقدار ناچیزی خاک وجود دارد ، نفوذ می کند.
در برخی موارد فعالیت شدید سیستم ریشه ای گیاهان در منافذ سنگها ، منجر به شکستن و خرد کردن سنگها نیز می شود. ولیکن در کوههای ارتفاعات سیاه کوه، کوههای یخ آب و کوشکوه نیز به طور پراکنده در منافذ تخته سنگها دیده می شود. وجود این قبیل گونه های درختچه ای بسیار مقاوم و سازگار ، استعداد و پتانسیل منطقه را در ایجاد پوشش استپ – جنگل بالا می برد و چنانچه خواص اکولوپیک چنین عناصری شناخته شود ، قطعا" در احیاء نواحی سنگلاخی و تراسهای در حال فرسایش کمک بسیار موثری برای مدیریت دستگاههای اجرایی در امر منابع طبیعی خواهد بود. میوه های این گیاه ، شیرین و دارای ارزش غذایی می باشد به همین دلیل اغلب به صورت میوه های خشک در آجیل و تنقلات مورد استفاده قرار می گیرد.
نخستین گیاهی که در تورات از آن نام برده شده Teenah (در عربی تین)، به معنی درخت انجیر، است که از برگهای پهن و بزرگ آن برای پوشاندن بدن استفاده شده است. وقتی آدم و حوا از درخت شناخت نیک و بد یا از میوۀ ممنوعه خوردند، ”چشمان هر دو گشوده شد، دانستند که عریانند، برگهای انجیر را به هم دوخته و از آن پیشبندی برای خود ساختند (پیدایش، 3:7)- [xiii]انجیر به دو شکل جنسی وجود دارد. نوع وحشی یا نر که دارای تعداد کمی گل نر و گلهای مادۀ بسیار است و نوع زراعی یا ماده که فقط دارای گلهای ماده است. شاید همۀ انجیرکاران گلهای بسیار کوچک انجیر را که در اندامی به شکل و نام انجیر وجود دارد ندیده باشند. فرایند باروری گل و تشکیل میوه در انجیر شگفتآور است. زنبور بسیار کوچکی که با چشم غیرمسلّح به سختی دیده میشود، داخل تخمدان گلهای مادۀ جنس وحشی تخم میگذارد و گلهای بارورشده به صورت گال یا میوۀ سخت و غیر قابل خوردن درمیآیند. زنبورهایی که در گال سر از تخم درمیآورند، از روزنۀ کوچکی در بالای انجیر خارج میشوند و در راه خروج بدن آنها به گردۀ گلهای نر آغشته میشود. این زنبورها با نشستن بر روی گلهای مادۀ ارقام زراعی آنها را بارور و تبدیل به دانه میکنند. بنابراین، میوۀ انجیر دانهدار مرکّب از صدها میوۀ بسیار کوچک است. در ارقام زراعی، اندام تخمریز زنبور به تخمدان گل نمیرسد و از این روست که زنبور فقط در تخمدان گل ماده در ارقام وحشی تخمریزی میکند. حتی در تمدنهای باستانی هم میدانستند که بدون این زنبور انجیر دانهدار تولید نمیشود. برخلاف انجیرهای دانهدار، امروزه انجیر بیدانۀ مأکول بدون واسطۀ زنبور و انتقال دانۀ گرده تولید میشود.
“ بهرام گرامی- گیاهان تورات- نشریه ایران نامه- سال بیست و هشتم، شماره ۲، تابستان ۱۳۹۲